Promocija blagovne znamke #svežeinnaravno in #zelenjavajekul na Sejem Narava-zdravje, Nature-Health Fair. ...

View on Facebook

Vljudno vabljeni, da nas obiščete še danes na Sejem Narava-zdravje, Nature-Health Fair in poskusite zelenjavne dobrote! #svežeinnaravno #zelenjavajekul #gizslovenskazelenjava ...

View on Facebook

Vljudno vabljeni, da nas obiščete na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, od četrtka, 12.10. 2017, do nedelje, 15.10.2017, kjer bomo na SEJMU NARAVA ZDRAVJE, v dvorani kocke A2 za vas pripravljali promocije in degustacije zelenjavnih dobrot. Predstavili bomo blagovno znamko SVEŽE IN NARAVNO, ter ZELENJAVA JE KUL. Lepo vabljeni na zelenjavne pokušine! GIZ SLOVENSKA ZELENJAVA ...

View on Facebook

Na prelepo sončno nedeljo vas GIZ Slovenska zelenjava vabi na degustacijo in promocijo zelenjavnih jedi in okusno pečeno zelenjavo iz žara! :-) #agra #gornjaradgona #kmetijskisejem #zelenjavajekul #svežeinnaravno #gizslovenskazelenjava #tradicionalnosvež ...

View on Facebook

Vljudno vabljeni na Sejem AGRA v Gornjo Radgono, ki poteka od 25. do 31. avgusta 2017.

GIZ SLOVENSKA ZELENJAVA tudi letos za vas pripravlja pečeno zelenjavo na žaru!

Lepo vabljeni, da nas obiščete na razstavnem prostoru KGZS, v Hali B in poskusite nekaj tradicionalno svežega!
#svežeinnaravno #zelenjavajekul #tradicionalnosvež
...

View on Facebook

Oseba Sveže in naravno je dodala novo fotografijo. ...

View on Facebook

Vabljeni na letošnji 47. sejem Narava-Zdravje, ki bo potekal na Gospodarskem razstavišču, v Ljubljani, od 24. do 27.novembra, od 9. do 19. ure, v nedeljo od 9. do 17.ure. ...

View on Facebook

Sejem AGRA v Gornji Radgoni vabi!

Vabljeni na promocijo in degustacijo pečene zelenjave!

GIZ SLOVENSKA ZELENJAVA obiskovalcem nudi zelenjavne kulinarične užitke, v hali B, na razstavnem prostoru št. 804 (KGZS).
Vljudno vabljeni na zelenjavne dobrote! Zelenjava je kul!
...

View on Facebook

Vabljeni na kmetijsko-živilski sejem AGRA v Gornjo Radgono, ki poteka od 20. do 25.avgusta! ...

View on Facebook

Vabljeni na kmetijsko-živilski sejem AGRA v Gornjo Radgono, ki bo potekal ta vikend.

Vabljeni na promocijo in degustacijo pečene zelenjave!
GIZ SLOVENSKA ZELENJAVA bo obiskovalcem nudila zelenjavne kulinarične užitke, to nedeljo, 21.8.2016, od 9. do 19.ure, v hali B, na razstavnem prostoru št. 804 (KGZS).

Vljudno vabljeni na zelenjavne dobrote! Zelenjava je kul!
...

View on Facebook

Pozdravljeni,

obveščamo vas, da se z današnjim dnem projekt "Sveže in naravno" uradno zaključuje. Veseli nas, da ste vedno z nami sodelovali v različnih nagradnih igrah in akcijah...najbolj pa smo veseli, da uživate več zelenjave!

Zahvaljujemo se vam za vse všečke, ki ste nam jih poklonili! Uživajte zelenjavo in bodite kul! =) =) =)
...

View on Facebook

Naše voščilo: Vesele božične praznike in srečno 2016!
GIZ SLOVENSKA ZELENJAVA
...

View on Facebook

Z vami delimo nekaj uporabnega znanja o redkvici...

Redkvica je izjemno zdravilna zelenjava. Poznamo jo poznamo v različnih velikostih in tudi barvah. Razlikuje se tudi v času, ki ga potrebujemo za njeno pridelavo. Gledano širše, pa lahko redkvico razdelimo v več skupin: poletna redkvica, jesenska redkvica, zimska redkvica, ter spomladanska redkvica.

Redkvica vsebuje veliko vitamina C in je bogata tudi s folno kislino. Zato je primerna tudi za nosečnice, ki v času nosečnosti potrebujejo še večjo količino folne kisline, kot sicer. Redkvica vsebuje tudi cink, fosfor, kalij, železo, vitamin B6, riboflavin. Redkvica v sebi skriva tudi žveplove spojine. Te naše telo varujejo pred nekaterimi vrstami rakavih obolenj.

Redkvica velja za prehrano z malo kalorijami. Kljub temu, da vsebuje malo kalorij, pa je redkvica bogata z hranilnimi vlakninami in vodo. Redkvica nam bo v pomoč, ko imamo težave z zaprtjem.

Redkvica je torej učinkovita tudi za naš prebavni sistem, v pomoč pa nam bo tudi pri razstrupljanju telesa. Redkvica ima tudi očiščevalne učinke. Zato se jo priporoča v prehrani ljudi, ki imajo težave z jetri ali žolčnikom. Prav tako bo redkvica v naši prehrani poskrbela za zaščito jeter in žolčnika pred okužbami. Torej, naj bo večkrat na našem jedilniku.
...

Danes pa nekaj zanimivosti o redkvici... Redkvica je izjemno zdravilna zelenjava. Poznamo jo poznamo v različnih velikostih in tudi barvah. Razlikuje se tudi v času, ki ga potrebujemo za njeno pridelavo. Gledano širše, pa lahko redkvico razdelimo v več skupin: poletna redkvica, jesenska redkvica, zimska redkvica, ter spomladanska redkvica. Redkvica vsebuje veliko vitamina C in je bogata tudi s folno kislino. Zato je primerna tudi za nosečnice, ki v času nosečnosti potrebujejo še večjo količino folne kisline, kot sicer. Redkvica vsebuje tudi cink, fosfor, kalij, železo, vitamin B6, riboflavin. Redkvica v sebi skriva tudi žveplove spojine. Te naše telo varujejo pred nekaterimi vrstami rakavih obolenj. Redkvica velja za prehrano z malo kalorijami. Kljub temu, da vsebuje malo kalorij, pa je redkvica bogata z hranilnimi vlakninami in vodo. Redkvica nam bo v pomoč, ko imamo težave z zaprtjem. Redkvica je torej učinkovita tudi za naš prebavni sistem, v pomoč pa nam bo tudi pri razstrupljanju telesa. Redkvica ima tudi očiščevalne učinke. Zato se jo priporoča v prehrani ljudi, ki imajo težave z jetri ali žolčnikom. Prav tako bo redkvica v naši prehrani poskrbela za zaščito jeter in žolčnika pred okužbami. Torej, naj bo večkrat na našem jedilniku.

View on Facebook

Vsakodnevna prehrana mora biti uravnotežena. Pri hujšanju uživajte veliko zelenjave. Prehranski strokovnjaki nam svetujejo, da uživajmo svežo zelenjavo, vsak dan, pri vsakem obroku.

Najbolj uravnoteženo bi jedli, če bi vsako hrano, ki jo zaužijemo, stehtali. Tako bi si lahko izračunali, koliko kalorij smo zaužili tekom dneva, pri tem pa bi morali upoštevati deleže zaužitih ogljikovih hidratov, ki se gibljejo od 50% do 70 %, 15 – 20 % beljakovin in 5-10% maščob. Pomembno je, da pri vsem tem ne pozabimo na deleže zaužite zelenjave, ki vsebuje esencialne hranilne snovi, vitamine ter minerale, ki so bistveni za naše normalno delovanje telesa. Torej, če zaužijete vsaj 5 obrokov na dan, ki ne vsebujejo le težko prebavljivih, za telo nepomembnih maščob in ogljikovih hidratov (hitra prehrana) in če vsak dan dodate še vsaj eno uro aktivne telesne aktivnosti, potem za odvečno težo nikar ne skrbite. Za dobro prebavo si pripravite vsaj pol krožnika kuhane in surove zelenjave, saj boste pri tem zaužile vlaknine, ki bodo iz vašega telesa odstranile strupene snovi, ki nastanejo pri prebavi.

Za uspešen začetek hujšanja se izognite vsem slaščicam, slani hrani, ki dviguje sladkor, transmaščobnim kislinam, ki nastanejo pri pridelavi margarin, raznim solatnim, jogurtovim in drugim prelivom, čipsu itd.. Izogibajte se živilom, ki so pretirano poceni in vsebujejo veliko emulgatorjev ter umetnih barvil.

Pri hujšanju vam bo zelenjava resnično pomagala. Uživanje raznovrstne zelenjave vam bo okrepilo imunski sistem, mineralne snovi v sveži zelenjavi bodo zagotovile pravilne procese v telesu, ki vam bodo skupaj z vlakninami ohranile pot do zdravja.

Več o naših nasvetih si poglejte na naši spletni strani: www.gizslovenskazelenjava.si.
...

View on Facebook

Pozdravljeni,

želimo vam prijeten dan...skoraj so tu že božični prazniki...
ne pozabite na uživanje zelenjave! =)
...

Zelenjavko vam želi prijeten dan! =)

View on Facebook

Oseba Sveže in naravno je delila svojo sliko. ...

Uživajmo zelenjavo pri vsakem obroku!

View on Facebook

Zelje je odlična zimska zelenjava! V tem času si ga privoščimo čimveč!

Zelje ima ogromno vitamina C. 100 gramov ga vsebuje celo do 50 mg, kar je primerljivo z limono ali pomarančo. Rdeče zelje vsebuje več vitamina C kot belo.

Med minerali prevladujejo kalij, železo, mag­nezij, žveplo in baker. Ugodno razmerje med kalcijem in fosforjem zagotavlja večji izkoristek kalcija v organizmu.

Omeniti moramo še vitamina B1 in K, karotenoide in morda malo manj znan, a za zdrav želodec bistven vitamin U.

Pospešuje presnovo ogljikovih hidratov in uravnava delovanje žlez z notranjim izločanjem.

Antioksidanti v zelju onemogočajo delovanje prostih radikalov in povečujejo proizvodnjo encimov, ki jih telo potrebuje za razstrupljanje.

Redno uživanje zelja v vseh oblikah močno zmanjša tveganje za razvoj raka na prostati, debelem črevesu in pljučih.

Kislo zelje zmanjšuje količino holesterola v krvi in omili težave, ki se pojavijo po prekrokani noči.

Spodbuja prebavo in omogoča razvoj zdrave črevesne flore. Skrbi za zdravo srce in ožilje, ker preprečuje razvoj ateroskleroze.

Povečuje spolno aktivnost, krepi imunski sistem ter izboljšuje spomin in koncentracijo.

Torej, imamo dovolj razlogov, da ga uživamo! =)
...

Pozdravljeni, stopili smo že v mesec november...začela se je prava sezona zelja...poznate zdravilne lastnosti zelja? Zelje vsebuje okoli odstotek beljakovin, nekaj odstotkov prebavljivih ogljikovih hidratov in večje količine neprebavljive prehranske vlaknine celuloze. Zelje je tudi bogat vir mikrominerala selena, če so tla, v katerih raste, dobro preskrbljena z njim. Ima ogromno vitamina C. 100 gramov ga vsebuje celo do 50 mg, kar je primerljivo z limono ali pomarančo. Rdeče zelje vsebuje več vitamina C kot belo. Med minerali prevladujejo kalij, železo, mag­nezij, žveplo in baker. Ugodno razmerje med kalcijem in fosforjem zagotavlja večji izkoristek kalcija v organizmu. Omeniti moramo še vitamina B1 in K, karotenoide in morda malo manj znan, a za zdrav želodec bistven vitamin U. Pospešuje presnovo ogljikovih hidratov in uravnava delovanje žlez z notranjim izločanjem. Antioksidanti v zelju onemogočajo delovanje prostih radikalov in povečujejo proizvodnjo encimov, ki jih telo potrebuje za razstrupljanje. Redno uživanje zelja v vseh oblikah močno zmanjša tveganje za razvoj raka na prostati, debelem črevesu in pljučih. Kislo zelje zmanjšuje količino holesterola v krvi in omili težave, ki se pojavijo po prekrokani noči. Spodbuja prebavo in omogoča razvoj zdrave črevesne flore. Skrbi za zdravo srce in ožilje, ker preprečuje razvoj ateroskleroze. Povečuje spolno aktivnost, krepi imunski sistem ter izboljšuje spomin in koncentracijo. Torej, imamo dovolj razlogov, da ga uživamo! =)

View on Facebook

Z vami delimo super idejo za popestritev prazničnih krožnikov.
Uživanje zelenjave je lahko tudi zabavno, ne samo zdravo!

Lep vikend vam želimo! =) =) =)
...

Simpatično, se ti ne zdi? Zanimiva ideja za popestritev prazničnih krožnikov :)

View on Facebook

Božična smrekica malo drugače...katere okraske bi najprej pojedli? =) =) =) ...

View on Facebook

Uživajmo zelenjavo pri vsakem obroku! ...

View on Facebook

Muškatna buča je odlična priloga za malico ali kosilo! Kakšno imate pa vi najraje? =) ...

:-) :-) :-)

View on Facebook

Sveža in lokalno pridelana zelenjava je najboljše kakovosti. Kupite jo pri najbližjem kmetu ali v zadrugi. Več na: www.integrirana-pridelava.si/zadruga-zdravo-polje.php ...

View on Facebook

Imate radi brokoli?

Ste vedeli, da že od nekdaj velja za eno izmed najbolj zdravih vrst zelenjave na svetu? Ker vsebuje veliko vitamina C je v prehladnem obdobju, ki prihaja idealno živilo, saj krepi imunski sistem.
...

ZDRAV obrok: Imate radi brokoli? Ste vedeli, da že od nekdaj velja za eno izmed najbolj zdravih vrst zelenjave na svetu? Ker vsebuje veliko vitamina C je v prehladnem obdobju, ki prihaja idealno živilo, saj krepi imunski sistem.

View on Facebook

Cvetača malo drugače

Ideja za kosilo: "Ocvrta cvetača" naredimo zmes iz 2 dcl vode, 100-130 g gladke moke, 2 žlici olivnega olja, pol pecilnega, sol, sneg enega beljaka. Cvetačo prej malo skuhamo v slani vodi, ohladimo in odcedimo, cvetke od cvetače namočimo v pripravljeno zmes in položimo v segreto olje, do zlato rumene barve. Zraven si posrežemo sezonsko solato! Pa dober tek! =)
...

Cvetača iz vseh zornih kotov. ;-) Ideja za kosilo: "Ocvrta cvetača" naredimo zmes iz 2 dcl vode, 100-130 g gladke moke, 2 žlici olivnega olja, pol pecilnega, sol, sneg enega beljaka. Cvetačo prej malo skuhamo v slani vodi, ohladimo in odcedimo, cvetke od cvetače namočimo v pripravljeno zmes in položimo v segreto olje, do zlato rumene barve. Zraven se odlično prileže solata iz motovilca z bučnim oljem, ki vas že čaka na policah Zelene točke. Nom Nom. :)

View on Facebook

PRAVA BUJTA REPA

Sestavine:
1 kg kisle repe
3 stroki česna
3 – 4 lovorjevi listi
1/2 čebule
1,5 dl prosene kaše
nekaj žlic moke
olje
majaron
muškatni orešček
sol
*čiliji
rdeča mleta paprika
2 – 3 žlice paradižnikove mezge

Postopek:
Kislo repo damo kuhati v vodo, dodamo česen, lovorjeve liste in *čilije. Ko se nekaj časa kuha, dodamo proseno kašo. V ponvi segrejemo olje, dodamo sesekljano čebulo in moko, mešamo in naredimo svetlo rjavo prežganje. na koncu dodamo nekaj žličk mlete rdeče paprike in vse skupaj stresemo k repi, ki se kuha. Nato dodamo začimbe, žličko ali dve mlete paprike, dve do tri žlice paradižnikove mezge in kuhamo dokler prosena kaša ni popolnoma kuhana. Postrežemo s prekajenim mesom, klobasami, krvavicami, ali pa kar z domačim kruhom, kot enolončnico.

Dober tek vam želimo! =)
...

View on Facebook

V tem času si privoščite kakšno zelenjavno enolončnico...res paše! =) ...

Od vrta do mize. Obožujem zimski pridelek.

View on Facebook

Pozdravljeni, želimo vam uspešen nov delovni teden! Bližajo se nam božični prazniki...jih že komaj čakate? =) ...

Zelenjavko vam želi prijeten dan! =)

View on Facebook

Zelje je odlična zimska zelenjava! V tem času si ga privoščimo čimveč!

Zelje ima ogromno vitamina C. 100 gramov ga vsebuje celo do 50 mg, kar je primerljivo z limono ali pomarančo. Rdeče zelje vsebuje več vitamina C kot belo.

Med minerali prevladujejo kalij, železo, mag­nezij, žveplo in baker. Ugodno razmerje med kalcijem in fosforjem zagotavlja večji izkoristek kalcija v organizmu.

Omeniti moramo še vitamina B1 in K, karotenoide in morda malo manj znan, a za zdrav želodec bistven vitamin U.

Pospešuje presnovo ogljikovih hidratov in uravnava delovanje žlez z notranjim izločanjem.

Antioksidanti v zelju onemogočajo delovanje prostih radikalov in povečujejo proizvodnjo encimov, ki jih telo potrebuje za razstrupljanje.

Redno uživanje zelja v vseh oblikah močno zmanjša tveganje za razvoj raka na prostati, debelem črevesu in pljučih.

Kislo zelje zmanjšuje količino holesterola v krvi in omili težave, ki se pojavijo po prekrokani noči.

Spodbuja prebavo in omogoča razvoj zdrave črevesne flore. Skrbi za zdravo srce in ožilje, ker preprečuje razvoj ateroskleroze.

Povečuje spolno aktivnost, krepi imunski sistem ter izboljšuje spomin in koncentracijo.

Torej, imamo dovolj razlogov, da ga uživamo! =)
...

Pozdravljeni, stopili smo že v mesec november...začela se je prava sezona zelja...poznate zdravilne lastnosti zelja? Zelje vsebuje okoli odstotek beljakovin, nekaj odstotkov prebavljivih ogljikovih hidratov in večje količine neprebavljive prehranske vlaknine celuloze. Zelje je tudi bogat vir mikrominerala selena, če so tla, v katerih raste, dobro preskrbljena z njim. Ima ogromno vitamina C. 100 gramov ga vsebuje celo do 50 mg, kar je primerljivo z limono ali pomarančo. Rdeče zelje vsebuje več vitamina C kot belo. Med minerali prevladujejo kalij, železo, mag­nezij, žveplo in baker. Ugodno razmerje med kalcijem in fosforjem zagotavlja večji izkoristek kalcija v organizmu. Omeniti moramo še vitamina B1 in K, karotenoide in morda malo manj znan, a za zdrav želodec bistven vitamin U. Pospešuje presnovo ogljikovih hidratov in uravnava delovanje žlez z notranjim izločanjem. Antioksidanti v zelju onemogočajo delovanje prostih radikalov in povečujejo proizvodnjo encimov, ki jih telo potrebuje za razstrupljanje. Redno uživanje zelja v vseh oblikah močno zmanjša tveganje za razvoj raka na prostati, debelem črevesu in pljučih. Kislo zelje zmanjšuje količino holesterola v krvi in omili težave, ki se pojavijo po prekrokani noči. Spodbuja prebavo in omogoča razvoj zdrave črevesne flore. Skrbi za zdravo srce in ožilje, ker preprečuje razvoj ateroskleroze. Povečuje spolno aktivnost, krepi imunski sistem ter izboljšuje spomin in koncentracijo. Torej, imamo dovolj razlogov, da ga uživamo! =)

View on Facebook

Kako poteka pot od njive do mize... ...

KZ Agraria Koper, z.o.o. vsak dan na policah ponuja svežo zelenjavo in sadje iz slovenske ISTRE. V preteklih dneh smo skupaj preverili in posneli kako poteka pot z njive do polic trgovin Agrarie! Na Caprisu pa dobiš zvrhano košaro jesenske zelenjave in sadja iz slovenske Istre! Kako? Poišči vsaj 3 vrste sadja ali zelenjave v video posnetku in SODELUJ -> goo.gl/6R6DmP

View on Facebook

Bodimo zgled našim otrokom in uživajmo več zelenjave! ...

View on Facebook

Za dober začetek dneva si zmiksaj svoj najljubši zelenček! =) ...

View on Facebook

Dober dan! Danes naredi nekaj za svoje zdravje in boljše počutje! Uživaj zelenjavo! =) ...

View on Facebook

Danes pa nekaj zanimivosti o redkvici...

Redkvica je izjemno zdravilna zelenjava. Poznamo jo poznamo v različnih velikostih in tudi barvah. Razlikuje se tudi v času, ki ga potrebujemo za njeno pridelavo. Gledano širše, pa lahko redkvico razdelimo v več skupin: poletna redkvica, jesenska redkvica, zimska redkvica, ter spomladanska redkvica.

Redkvica vsebuje veliko vitamina C in je bogata tudi s folno kislino. Zato je primerna tudi za nosečnice, ki v času nosečnosti potrebujejo še večjo količino folne kisline, kot sicer. Redkvica vsebuje tudi cink, fosfor, kalij, železo, vitamin B6, riboflavin. Redkvica v sebi skriva tudi žveplove spojine. Te naše telo varujejo pred nekaterimi vrstami rakavih obolenj.

Redkvica velja za prehrano z malo kalorijami. Kljub temu, da vsebuje malo kalorij, pa je redkvica bogata z hranilnimi vlakninami in vodo. Redkvica nam bo v pomoč, ko imamo težave z zaprtjem. Redkvica je torej učinkovita tudi za naš prebavni sistem, v pomoč pa nam bo tudi pri razstrupljanju telesa. Redkvica ima tudi očiščevalne učinke. Zato se jo priporoča v prehrani ljudi, ki imajo težave z jetri ali žolčnikom. Prav tako bo redkvica v naši prehrani poskrbela za zaščito jeter in žolčnika pred okužbami. Torej, naj bo večkrat na našem jedilniku.
...

View on Facebook

Prihaja sezona kisle repe! Privoščimo si to zakladnico vitaminov! =) ...

Za vse tiste, ki ne veste kaj bi z repo sva pripravili odličen recept :) #naredisam #kisla #repa

View on Facebook

Oseba Sveže in naravno je delila svojo sliko. ...

Uživajmo zelenjavo pri vsakem obroku!

View on Facebook

Jejmo zelenjavo v barvah!

Ali ste vedeli, da lahko barva zelenjave vpliva na vaše počutje in zdravje?

Barva hrane nam pokaže katere fito učinkovine živilo vsebuje, zato je najlažji način, da si zagotovimo raznolik vnos hranil v telo to, da jemo čim bolj pisano hrano.
...

Jejmo zelenjavo v barvah! Ali ste vedeli, da lahko barva zelenjave vpliva na vaše počutje in zdravje? Barva hrane nam pokaže katere fito učinkovine živilo vsebuje, zato je najlažji način, da si zagotovimo raznolik vnos hranil v telo to, da jemo čim bolj pisano hrano.

View on Facebook

Zakaj uživati papriko?

Paprika vsebuje tudi do 8 krat več C vitamina kot limone. Flavonoidi skupaj s C vitaminom so ključnega pomena za zdravo ožilje, posebno kapilare.

Paprika uravnava krvni tlak, razkraja krvne strdke, razbremenjuje srce. Je antioksidant. Učinkuje razkuževalno, razstrupljevalno, spodbuja naravno odpornost telesa.

Uravnava presnovo, pospešuje odvajanje vode, čisti sečila. Čisti in krepi sluznice, pomaga izločiti nezdrave sluzi in spodbuja izkašljevanje. Spodbuja prebavo maščob, znižuje holesterol, pospešuje srčni utrip in potenje. Vse naštete lastnosti veljajo za sladke in pekoče paprike.

Uživamo jo tudi surovo v solati, največkrat v kombinaciji s paradižnikom in čebulo, vloženo, pečeno na žaru, kot okras in prilogo v sendvičih. Privoščite si jo čim več!
...

V naši zadrugi na voljo veliko vrst paprike po zelo ugodni ceni! Vabljeni! Zakaj uživati papriko? Paprika vsebuje tudi do 8 krat več C vitamina kot limone. Flavonoidi skupaj s C vitaminom so ključnega pomena za zdravo ožilje, posebno kapilare. Paprika uravnava krvni tlak, razkraja krvne strdke, razbremenjuje srce. Je antioksidant. Učinkuje razkuževalno, razstrupljevalno, spodbuja naravno odpornost telesa. Uravnava presnovo, pospešuje odvajanje vode, čisti sečila. Čisti in krepi sluznice, pomaga izločiti nezdrave sluzi in spodbuja izkašljevanje. Spodbuja prebavo maščob, znižuje holesterol, pospešuje srčni utrip in potenje. , Vse naštete lastnosti veljajo za sladek in pekoče paprike. Uživamo jo tudi surovo v solati, največkrat v kombinaciji s paradižnikom in čebulo, vloženo, pečeno na žaru, kot okras in prilogo v sendvičih. Privoščite si jo čim več!

View on Facebook

Prihaja čas za uživanje zelja! Ga imate radi? ...

Vitamin C, balastne snovi... Zelje!

View on Facebook

Dobro jutro in prijeten začetek novega delovnega tedna vam želimo! =)
Kaj imate rajši za malico: kislo zelje ali zelenjavni smuti? =)
...

View on Facebook

Ker prihaja vikend in z njim tudi prvi dobri mož, Miklavž,
želimo, da vam prinese veliko svežih dobrot!

Uživajte in lep vikend vam želimo! =)
...

View on Facebook

Pozdravljeni,

danes z vami delimo enostaven recept za zelenjavno juhico s proseno kašo. =)

Sestavine:

Olje ali maslo
1 kos Čebula
200g Korenje
200g Bučke
100g Zelena
1kos Por
50g Prosena kaša
Sol
Timijan
Peteršilj

Priprava:

V loncu segrejemo olje ali maslo in na njem prepražimo sesekljano čebulo.

Dodamo nariban korenček, narezano bučko, por in zeleno.

Prepražimo in dodamo proseno kašo.

V lonec prilijemo vodo, solimo in dodamo timijan. Kuhamo približno 20 minut.

Potresemo s sesekljanim peteršiljem. Pa dober tek vam želimo! =)
...

View on Facebook

Uživajmo zelenjavo pri vsakem obroku! ...

View on Facebook

Danes pa nekaj zanimivosti o poru...

Por ima zelo nizko energijsko vrednost, vsebuje veliko prehranskih vlaknin. Poleg tega je por tudi zelo učinkovit naravni diuretik, pripomore k tvorbi novega vezivnega tkiva.

Vsebuje veliko alicina, cinka, mangana, selena, bakra, železa, kroma ter vitamine A, B6 in C.
...

Sveži por čaka na vas. ;-) Por ima zelo nizko energijsko vrednost, vsebuje veliko prehranskih vlaknin. Poleg tega je por tudi zelo učinkovit naravni diuretik, pripomore k tvorbi novega vezivnega tkiva. Vsebuje veliko alicina, cinka, mangana, selena, bakra, železa, kroma ter vitamine A, B6 in C.

View on Facebook

Zelenjavko vam želi prijeten dan! =) ...

View on Facebook

Tako poteka pot z njive naših članov do različnih trgovin... ...

KZ Agraria Koper, z.o.o. vsak dan na policah ponuja svežo zelenjavo in sadje iz slovenske ISTRE. V preteklih dneh smo skupaj preverili in posneli kako poteka pot z njive do polic trgovin Agrarie! Na Caprisu pa dobiš zvrhano košaro jesenske zelenjave in sadja iz slovenske Istre! Kako? Poišči vsaj 3 vrste sadja ali zelenjave v video posnetku in SODELUJ -> goo.gl/6R6DmP

View on Facebook

Danes pa nekaj zanimivosti o koromaču...ga poznate?

Svež ali kuhan, kot priloga solatam ali le rahlo poparjen, koromač je vedno v veselje jesti. Poznamo različne načine priprave.

Z vami delimo enostaven recept:

Sestavine za tri osebe:

2 koromača

1/2 čebule

2 stroka česna

4 eko paradižniki

začimbe po želji

sol

Postopek:

Na kakovostnem olju prepražimo čebulo, da lepo pozlati. Dodamo na tanke lističe narezan koromač in česen. Pražimo samo še toliko, da koromač in česen zadišita (če bi koromač pražili predolgo lahko pogreni). Dodamo nasekljane paradižnike, začimbe in sol, ter paradižnike in malo vode. Dušimo do mehkega, približno deset minut.

Ob tej fini prilogi se lepo podata na kocke narezan kuhan krompir, sojin file (ker se pripravi res hitro, ter je zelo okusen) in velika skleda hrustljave solate.

Koromač ali komarček...

Če nam malo nežnega listja komarčka ostane ali pa ga damo na stran, lahko ustvarimo nežen čaj, prijeten tako našim burbončicam, želodcu, kot očem. Obkladki mlačnega čaja spočijejo trudne oči in tako ne dovolijo podočnjakom prostora na obrazu.

Koromač, kot živilo, je v evropskem prostoru najbolj popularen v francoski in italijanski kuhinji. Velika slava kormača ima tudi mitološke korenine:

Koromač je sorodnik peteršilja, korenja, koriandra in koperja. Pa dober tek vam želimo! =)
...

View on Facebook

Kaj bo pa danes za malico? #zelje =) ...

View on Facebook

Oseba Sveže in naravno je delila fotografijo uporabnika Mojezdravje.net. ...

View on Facebook

Pozdravljeni, spet je nov delovni teden pred nami...jutri se pričenja že praznični december...=)

Tudi v tem času dajmo prednost sezonski in lokalno pridelani zelenjavi.
...

View on Facebook

Želimo vam prijeten konec tedna...danes za vas delimo nekajj zanimivosti o papriki...

Ali ste vedeli, da vsebuje paprika tudi do 8 krat več C vitamina kot limone?

Flavonoidi skupaj s C vitaminom so ključnega pomena za zdravo ožilje, posebno kapilare. Paprika uravnava krvni tlak, razkraja krvne strdke, razbremenjuje srce. Je antioksidant. Učinkuje razkuževalno, razstrupljevalno, spodbuja naravno odpornost telesa. Uravnava presnovo, pospešuje odvajanje vode, čisti sečila. Čisti in krepi sluznice, pomaga izločiti nezdrave sluzi in spodbuja izkašljevanje. Spodbuja prebavo maščob, znižuje holesterol, pospešuje srčni utrip in potenje. Vse naštete lastnosti veljajo za sladke in pekoče paprike.

Paprika ima odlične hranilne lastnosti. Med različnimi ostrimi in sladkimi vrstami po zdravilnih učinkovinah ni dosti razlike. Meso paprike in semena vsebujejo učinkovine, ki dražijo kožo.

Medicina priporoča papriko za pospeševanje prebave, proti pomanjkanju teka, slabokrvnosti. Pekoča paprika deluje kot učinkovito sistemsko poživilo. Uravnava krvni obtok, ker krepi in ureja delovanje srca, arterij, kapilar in živcev. Plodove paprike uporabljam pri prebavnih motnjah, napenjanju, koliki, šibki prekrvavljenosti, zaradi katere imamo hladne noge in roke, Pomagajo proti izčrpanosti in varujejo pred prehladom.

Torej, našteli smo vam kar nekaj razlogov, da bo paprika večkrat na vašem jedilniku....
...

Danes pa nekaj zanimivosti o papriki... Ali ste vedeli, da vsebuje paprika tudi do 8 krat več C vitamina kot limone? Flavonoidi skupaj s C vitaminom so ključnega pomena za zdravo ožilje, posebno kapilare. Paprika uravnava krvni tlak, razkraja krvne strdke, razbremenjuje srce. Je antioksidant. Učinkuje razkuževalno, razstrupljevalno, spodbuja naravno odpornost telesa. Uravnava presnovo, pospešuje odvajanje vode, čisti sečila. Čisti in krepi sluznice, pomaga izločiti nezdrave sluzi in spodbuja izkašljevanje. Spodbuja prebavo maščob, znižuje holesterol, pospešuje srčni utrip in potenje. Vse naštete lastnosti veljajo za sladke in pekoče paprike. Paprika ima odlične hranilne lastnosti. Med različnimi ostrimi in sladkimi vrstami po zdravilnih učinkovinah ni dosti razlike. Meso paprike in semena vsebujejo učinkovine, ki dražijo kožo. Medicina priporoča papriko za pospeševanje prebave, proti pomanjkanju teka, slabokrvnosti. Pekoča paprika deluje kot učinkovito sistemsko poživilo. Uravnava krvni obtok, ker krepi in ureja delovanje srca, arterij, kapilar in živcev. Plodove paprike uporabljam pri prebavnih motnjah, napenjanju, koliki, šibki prekrvavljenosti, zaradi katere imamo hladne noge in roke, Pomagajo proti izčrpanosti in varujejo pred prehladom. Torej, našteli smo vam kar nekaj razlogov, da bo paprika večkrat na vašem jedilniku....

View on Facebook

Pozdravljeni, kako pa vi svoje otroke prepričate, da uživajo več zelenjave? ...

Kako otroke prepričati, da bodo uživali več zelenjave?

View on Facebook

Za vse tiste, ki ne veste, kaj bi z repo, z vami delimo odličen recept. =) ...

Za vse tiste, ki ne veste kaj bi z repo sva pripravili odličen recept :) #naredisam #kisla #repa

View on Facebook

Poznate Ptujski lϋk? Je slovenska avtohtona sorta čebule višje kakovosti, na ptujskem polju ga pridelujejo že več kot 200 let, na naravi prijazen, integriran način. Odlikujejo ga številni vitamini in minerali, odlične lastnosti v kulinariki, enostavno in dolgotrajno skladiščenje.

Njegov edinstven okus vam bo pomagal ustvariti mnoge kulinarične dobrote.
...

Vabimo vas, da nas obiščene na Vegetarijanskem pikniku, v nedeljo 10. avgusta 2014 na Limbuškem nabrežju v Mariboru, kjer boste lahko okusili Prujski lϋk, vir dobrega. Ptujski lϋk slovenska avtohtona sorta čebule višje kakovosti, na ptujskem polju ga pridelujejo že več kot 200 let, na naravi prijazen, integriran način. Odlikujejo ga številni vitamini in minerali, odlične lastnosti v kulinariki, enostavno in dolgotrajno skladiščenje. Njegov edinstven okus vam bo pomagal ustvariti mnoge kulinarične dobrote. Veselimo se srečanja z vami!

View on Facebook

Pot od njive do mize... ...

KZ Agraria Koper, z.o.o. vsak dan na policah ponuja svežo zelenjavo in sadje iz slovenske ISTRE. V preteklih dneh smo skupaj preverili in posneli kako poteka pot z njive do polic trgovin Agrarie! Na Caprisu pa dobiš zvrhano košaro jesenske zelenjave in sadja iz slovenske Istre! Kako? Poišči vsaj 3 vrste sadja ali zelenjave v video posnetku in SODELUJ -> goo.gl/6R6DmP

View on Facebook

Pozdravljeni,

pri vsakem obroku je zelo pomembno, da uživamo zelenjavo! Za zajtrk nam bolj paše zelenjavni sok, za malico sveža solata, za kosilo zelenjavna juha....
...

View on Facebook

Prihaja čas za kislo repo...uživajmo sezonsko in lokalno pridelano! ...

View on Facebook

Oseba Sveže in naravno je delila svojo sliko. ...

View on Facebook

Oseba Sveže in naravno je delila fotografijo uporabnika Zelena točka. ...

:-) :-) :-)

View on Facebook

Pozdravljeni, želimo vam prijeten začetek novega delovnega tedna, pričenja se pravo zimsko vzdušje...

Katera "zimska zelenjava" vam je najbolj všeč? =)
...

View on Facebook

DAN SLOVENSKE HRANE ...

Tradicionalnega slovenskega zajtrka se je na Osnovni šoli Braslovče udeležil minister mag. Dejan Židan, državna sekretarka mag. Tanja Strniša je zajtrkovala z otroci na Osnovni šoli Ivana Kavčiča na Izlakah, državni sekretar Miha Marenče pa na Osnovni šoli Simona Jenka v Kranju. #slovenija #lokalnakakovost

View on Facebook

Uživajmo svežo, sezonsko in lokalno pridelano hrano! ...

View on Facebook

Z vami danes delimo še recept za OCVRTO CVETAČO...poskusite, odlična je! Pa dober tek! =) ...

Cvetača iz vseh zornih kotov. ;-) Ideja za kosilo: "Ocvrta cvetača" naredimo zmes iz 2 dcl vode, 100-130 g gladke moke, 2 žlici olivnega olja, pol pecilnega, sol, sneg enega beljaka. Cvetačo prej malo skuhamo v slani vodi, ohladimo in odcedimo, cvetke od cvetače namočimo v pripravljeno zmes in položimo v segreto olje, do zlato rumene barve. Zraven se odlično prileže solata iz motovilca z bučnim oljem, ki vas že čaka na policah Zelene točke. Nom Nom. :)

View on Facebook

Dobro jutro in prijeten začetek novega delovnega dne vam želimo! Si boste danes privoščili kakšen zelenjavni napitek? =) ...

View on Facebook

Vabljeni danes na delavnico o mikrozelenju. Več na spodnji povezavi:
l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.super-hrana.si%2Fdelavnica-mikrozelenje-sok-psenicne-trav...
...

Mesta na delavnici "Predstavitev pšenične trave in mikrozelenja ter njune uporabe v vsakdanji prehrani" so že skoraj vsa zasedena, zato vsi tisti, ki se je želite udeležiti le pohitite s prijavo, da ne bo prepozno. Prijavite se lahko preko e-pošte sebenik@mikrozelenje.si in preprostozdravo@gmail.com. Delavnico izvajava Saša Kržič iz Mikrozelenje Šebenik in Peter Zajc iz Preprosto & Zdravoo. Delavnica se bo odvijala JUTRI (SREDA 18.november) s pričetkom ob 17.uri in bo trajala približno dve uri. Delavnca bo potekala v trgovini SuperHrana, Zaloška cesta 167 (blizu gostilne Jurman) Veselimo se vaše udeležbe!

View on Facebook

Pri zajtrku ali malici ne pozabite na zelenje...telo vam bo hvaležno! ...

Zeleno za zajtrk ♡ vsak dan... zelenje pa kombinirajte-spodaj so vse sestavine... lep dan ♡

View on Facebook

Pozdravljeni, danes za vas delimo recept za smuti....iz buče! =)

RECEPT ZA BUČNI SMUTI

Oranžne buče so bogat vir antioksidantov, vitamina C in E, ter karotena. Zato kar veselo po njih!

Ste vedeli, da jih lahko uživamo tudi presne? Poleg raznih slastnih presnih tortic, si lahko pripravimo tudi odličen smuti.

Sestavine:

100 g očiščene in olupljene hokaido buče

2 žlički cimeta

1 l mandljevega mleka (ali vode)

1 – 2 banani

1 žlička limoninega soka

pest indijskih oreščkov

V močnem mešalniku pripravite bučni pire (1-2 minuti) iz buče z nekaj tekočine. Dodajte ostale sestavine in mešajte še 1 minuto. Če želite hladen napitek, tekočino predhodno dobro ohladite ali dodajte ledene kocke.

Slasten tek vam želimo! =)
...

View on Facebook

Vsak dan poskrbimo za uravnoteženo prehrano, pri tem ima pomembno vlogo uživanje zelenjave, tako sveže, kot kuhane! Si jo privoščite vsak dan? ...

View on Facebook

Danes pa nekaj za naše najmlajše...Zelenjavko išče prijatelje! ...

View on Facebook

MAL POVPRAŠAM, DA VIDIM KAKŠNE SO ŽELJE KUPCEV: če bi vam pripeljal naše kmetijske pridelke in izdelke na relaciji Koper-Dolenjska ali Koper- Kočevsko ali Koroška ali Gorenjska, koliko bi vas bilo zainteresiranih?

Ponujamo vam:

KAKIJI VRSTE TIPO
Za umedit, nekateri bolj zreli, nektari manj zreli, lahko vam trajajo do februarja
Cena na kilo: 1,5 €
Cena ene gajbice :5 € (minimalna količina kakija v gajbici je 4,5 kg)
Kakiji so neškropljeni, negnojeni, popolnoma rastli v duhu narave. Lepi veliki. Ko se umedijo so zelo sladki.

DOMAČ ČESEN
Zelo aromatičen, velik, dober, zdrav, dobro se ga čisti in skladišči
Cena: 7€/kg

SLOVENSKA AVTOHTONA ČEBULA BELOKRANJKA
Zelo lepa, zdrava, okusna, dobro se skladišči
Cena: 2€/kg

KUTINE
Zelo dišeče, za kompote in marmelade, neškropljene
Cena: 3€/kg

NEŠPLJE
Zelo okusne, za kompote in marmelade, neškropljene
Cena: 4€/kg

ŠIPEK ZA ČAJ
Čaj je zelo okusen inndišeč, zelo zdravilen, priporočljiv v teh zimskih časih
Cena: 3 €/140gr, 5 €/250gr, 18 €/kg

SLIVOVA MARMELADA:
Zelo okusna in zdrava
Cena: 4€/370 ml kozarček

REGRATOV MED
Zelo okusen in zdrav
Cena: 5€/370 ml kozarček

ZELIŠČA (rožmarin, lovor)
1€/20gr

OREHI
Neoluščeni
7 €/kg

OLJČNO OLJE
hladno stiskano, neškropljeno
pakirano v 3 L ali 5 L posode
cena: 13 € na liter

če ste zainteresirani, mi pište na ZS. več bo naročil, večja je možnost, da pridem
...

View on Facebook

Dobro jutro in uspešno v nov delovni teden vam želimo! =)

Ne pozabite, uživajte čim več sveže in lokalno pridelane zelenjave! =)
...

View on Facebook

Uporabnik Sveže in naravno je dodal 2 novi fotografiji. ...

View on Facebook

Kako otroke prepričati, da bodo uživali več zelenjave? ...

View on Facebook

Zakaj uživati papriko?

Paprika vsebuje tudi do 8 krat več C vitamina kot limone. Flavonoidi skupaj s C vitaminom so ključnega pomena za zdravo ožilje, posebno kapilare.

Paprika uravnava krvni tlak, razkraja krvne strdke, razbremenjuje srce. Je antioksidant. Učinkuje razkuževalno, razstrupljevalno, spodbuja naravno odpornost telesa.

Uravnava presnovo, pospešuje odvajanje vode, čisti sečila. Čisti in krepi sluznice, pomaga izločiti nezdrave sluzi in spodbuja izkašljevanje. Spodbuja prebavo maščob, znižuje holesterol, pospešuje srčni utrip in potenje.Vse naštete lastnosti veljajo za sladke in pekoče paprike.

Uživamo jo tudi surovo v solati, največkrat v kombinaciji s paradižnikom in čebulo, vloženo, pečeno na žaru, kot okras in prilogo v sendvičih. Privoščite si jo čim več!
...

V naši zadrugi na voljo veliko vrst paprike po zelo ugodni ceni! Vabljeni! Zakaj uživati papriko? Paprika vsebuje tudi do 8 krat več C vitamina kot limone. Flavonoidi skupaj s C vitaminom so ključnega pomena za zdravo ožilje, posebno kapilare. Paprika uravnava krvni tlak, razkraja krvne strdke, razbremenjuje srce. Je antioksidant. Učinkuje razkuževalno, razstrupljevalno, spodbuja naravno odpornost telesa. Uravnava presnovo, pospešuje odvajanje vode, čisti sečila. Čisti in krepi sluznice, pomaga izločiti nezdrave sluzi in spodbuja izkašljevanje. Spodbuja prebavo maščob, znižuje holesterol, pospešuje srčni utrip in potenje. , Vse naštete lastnosti veljajo za sladek in pekoče paprike. Uživamo jo tudi surovo v solati, največkrat v kombinaciji s paradižnikom in čebulo, vloženo, pečeno na žaru, kot okras in prilogo v sendvičih. Privoščite si jo čim več!

View on Facebook

Oseba Sveže in naravno je delila objavo osebe Zelena točka. ...

Fotogenicna kristalka. ;-) Danes zjutraj obrana. :-)

View on Facebook

Poglejte si najbolj enostavne recepte za pripravo smutijev! Odlični so! =) ...

3-Ingredient Smoothies

View on Facebook

Danes pa nekaj zanimivosti o tej posebni vrsti brokolija.

Romanesco

Ta čudežna zelenjava spada v družino križnic in je križanec med brokolijem in cvetačo. Ima blažji in nekoliko sladkast okus, zato ga hitro vzljubijo tudi otroci, in je bogat vir vitaminov in mineralov.

Romanesco brokoli so vzgojili v 16. stoletju na vrtovih v Rimu, od koder izvira njegovo ime romanesco (Rim, Roma). Danes sta največja svetovna proizvajalca romanesca Kitajska in Indija, v Evropi pa ga največ pridelajo v Franciji, Italiji in Nemčiji.

Njegova oblika spominja na cvetačo, je nenavadne koničaste oblike, žvepleno zelene barve in prijetnega sladkastega okusa.

Je lahka dietna hrana in vsebuje še več antioksidantov kot brokoli. Med drugim je bogat vir vitamina C in K, prehranskih vlaknin ter karotenoidov. Odličen je kot priloga ali kot samostojna jed. Privoščimo si ga za malico.
...

View on Facebook

Čas je, da uživamo sezonsko zelenjavo...kisla repa in zelje, to je najboljše! ...

View on Facebook

Oseba Sveže in naravno je delila fotografijo uporabnika KZ Agraria Koper, z.o.o. ...

View on Facebook

Pozdravljeni, spet se nam sonček obeta....
Uganete vse vrste buč na sliki? =)
...

View on Facebook

Poznate to vrsto zelenjave? ...

View on Facebook

Vabljeni na ZELEMENJAVO, kjer lahko svoje pridelke zamenjate s pridelki vaše sosede! =) ...

V Starem malnu na Vrhniki:

View on Facebook

Pozdravljeni, kakšen je vaš najljubši recept za smuti? Mi imamo najrajši zelenčka =) ...

View on Facebook

Uživajmo zelenjavo v barvah...vsak dan, pri vsakem obroku! ...

Uživajmo zelenjavo v barvah!

View on Facebook

Zelenjava je kul! Dajate poudarek lokalni in sezonski zelenjavi? ...

View on Facebook

Pozdravljeni, z vami delimo enostavne ideje za pripravo smutijev. Kateri od njih vam je najbolj všeč? =) ...

3-Ingredient Smoothies

View on Facebook

Poznate to vrsto buč? Odlične so! =) ...

View on Facebook

Zelenjava je kul! #sveže in naravno =) ...

View on Facebook

www.narava-zdravje.si ...

View on Facebook

Pozdravljeni, poznate tole ogromno listnato zelenjavo? Odlična je tudi v zelenjavnih napitkih in smutijih...=) ...

View on Facebook

Uživajmo sezonsko hrano, tudi kaki je eden izmed odličnih jesenskih sadežev...

Kaki je sadež jeseni in nekoč hrana bogov. Je vitaminska bomba, tako bogata z vitamini, minerali, antioksidanti, da jo vsekakor moramo uvrstiti na jedilnik naše jesenske prehrane. Številne zdravilne lastnosti sestavin, ki jih vsebuje, ugodno vplivajo na naše zdravje in s tem izboljšajo tudi naše počutje. Je vsestransko uporaben tako v naravni kozmetiki in v kulinariki, zato si ga moramo vsekakor privoščiti!

Zdravilne lastnosti
• ureja prebavo, pozitivno vpliva na črevesje in hemoroide,
• okrepi delovanje pljuč in srca,
• učinkuje antimutagensko in antikarcinogensko,
• znižuje količino holesterola, čisti ledvice in jetra,
• povečuje obrambni sistem organizma,
• deluje proti utrujenosti,
• povečuje odpornost proti stresu.
...

Kaki je sadež jeseni in nekoč hrana bogov. Je vitaminska bomba, tako bogata z vitamini, minerali, antioksidanti, da jo vsekakor moramo uvrstiti na jedilnik naše jesenske prehrane. Številne zdravilne lastnosti sestavin, ki jih vsebuje, ugodno vplivajo na naše zdravje in s tem izboljšajo tudi naše počutje. Je vsestransko uporaben tako v naravni kozmetiki in v kulinariki, zato si ga moramo vsekakor privoščiti! Zdravilne lastnosti • ureja prebavo, pozitivno vpliva na črevesje in hemoroide, • okrepi delovanje pljuč in srca, • učinkuje antimutagensko in antikarcinogensko, • znižuje količino holesterola, čisti ledvice in jetra, • povečuje obrambni sistem organizma, • deluje proti utrujenosti, • povečuje odpornost proti stresu.

View on Facebook